• Anaheim
  • Arizona
  • Boston
  • Buffalo
  • Calgary
  • Carolina
  • Chicago
  • Colorado
  • Columbus
  • Dallas
  • Detroit
  • Edmonton
  • Florida
  • Las Vegas
  • Los Angeles
  • Minnesota
  • Montreal
  • Nashville
  • New Jersey
  • NY Islanders
  • NY Rangers
  • Ottawa
  • Philadelphia
  • Pittsburgh
  • San Jose
  • St. Louis
  • Tampa Bay
  • Toronto
  • Vancouver
  • Washington
  • Winnipeg Jets
Registrácia
Zapamätať prihlásenie

Nemáte ešte účet?

Registrácia

Máte už svoj účet?

Prihlásenie
Menu

Vydieranie detí, špicľovanie, šikana od zväzu! Otec Fehérváryho súhlasí so Slafkovským: Poviem vám, ako to bolo!

Juraj Slafkovský © X/Montreal Canadiens

Otec Martina Fehérváryho súhlasí s Jurajom Slafkovským. Pravda o slovenskom hokeji!

Veľký rozruch spôsobil rozhovor Juraja Slafkovského pre renomovaný zámorský portál The Athletic.

Slovenský útočník kriticky hovoril o pomeroch v slovenskom hokeji. Zmieňoval najmä rodinkárstvo a protežovanie detí so známosťami rodičov. Hovoril o tom, že na zväze pracujú aj ľudia, čo hľadia viac na vlastný prospech ako na rozvoj slovenského hokeja.

Slafkovský tiež prezradil, že mladých chlapcov pôsobiacich v zahraničných súťažiach nevolali do reprezentácie. Tiež kritizoval zväz, že vyzdvihuje zriedkavé úspechy, aby zakrývalo skutočnú situáciu v našom hokeji. Ako príklad spomenul bronzovú olympiádu v Pekingu, pričom sám bol jedným z hlavných strojcov historického úspechu. Poukazoval na to, že slovenský tím vyťažil z toho, že na turnaji nemohli byť hráči z NHL.

Na jeho kritiku reagoval zväz v tom zmysle, že išli o neuvážené výroky spôsobené jeho mladosťou. Vyjadrili sa aj slovenské legendy a osobnosti, ich názory boli rôzne. Viacerí so Slafkovským súhlasili, no dostalo sa mu aj ostrej kritiky.

Teraz ale verejne prehovoril otec obrancu Washington Capitals Martina Fehérváryho Mário. Ten odhalil pravdu v slovenskom hokeji zo svojho uhla pohľadu a na základe vlastných skúseností. Zhodujú sa so Slafkovským vo viacerých veciach.

"Čo sa aktuálne deje na zväze, neviem posúdiť, pretože akonáhle odišiel Martin do Ameriky, tak som tieto vnútorné záležitosti prestal sledovať. Môžem to však porovnať s obdobím, keď zväz riadili Šatanoví predchodcovia. Martin vyrastal v období, keď bol prezidentom Igor Nemeček," pripomína Mário Fehérváry v rozhovore pre portál Šport24.sk.

Vrátil sa k začiatkom syna Martina, do čias jeho pôsobenia v prípravke Slovana Bratislava. V tom čase viacero rodičov mladých hokejistov nebolo spokojných s podmienkami a fungovaním v klube, preto sa rozhodli založiť projekt Hokejových Svišťov. Ten sa stretol s úspechom, vychoval niekoľko kvalitných hráčov, okrem Fehérváryho z neho vzišiel aj Adam Ružička, ktorý tiež hral v NHL a teraz žiari v KHL.

"Nepáčili sa nám ani podmienky, ani tréningové metódy, tak sa vtedy vyfiltrovala skupina rodičov hráčov, ktorí svoje deti zo Slovana vzali a založili projekt hokejových Svišťov. Vtedajší manažér pre mládež v Slovane Ľubomír Lenár sa mi vyhrážal, že Martina vyhodia z klubu a nebude môcť reprezentovať," odkrýva otec Martina Fehérváryho nechutné praktiky.

"Martin nemal ani 10 rokov a Lenár už hovoril, že nebude reprezentovať. Vtedy ma to naštvalo, tak som mu povedal, nech si vyhláskuje naše priezvisko, že keď nebude Martin hodný slovenskej reprezentácie, tak možno do maďarskej sa dostane," dodal.

Projekt Hokejových Svišťov sa stretol s veľkým úspechom, ale zároveň aj nepriazňou zo strany zväzu, ktorý rozpútal doslova šikanu. Aj preto Svište pôsobili v súťaži na Morave. Na Slovensku im zväz pripravil náročné časy, hádzal im polená pod nohy.

"Bol to veľmi úspešný projekt, v ktorom okrem Martina vyrástli viacerí skvelí hokejisti. Čo mám informácie, tak aj skupina rodičov okolo Juraja Slafkovského či Šimona Nemca mala rovnaké problémy a náš postup v podstate okopírovali. Poviem to narovinu, niektorí ľudia zo zväzu nás špicľovali, tajne si nahrávali naše tréningy a posielali k nám inšpekcie. Pripadali sme si vtedy ako v stredoveku. Pamätám si, že sme boli na turnaji v Prievidzi a tamojší klub dostal od zväzu pokutu za to, že nás na turnaj pozvali. Takéto veci sa diali za Nemečka," odhaľuje Mário Fehérváry.

Projektom Svišťov sa inšpiroval aj Juraj Slafkovský starší, otec súčasnej hviezdy Montrealu. Založil projekt HMS Select, pridali sa k nemu viacerí rodičia. Vyberali najšikovnejších chlapcov z celého Slovenska, z vlastnej iniciatívy organizovali kempy, jazdili do zahraničia na turnaje, zabezpečovali kvalitný tréningový proces. Výsledok sa dostavil, veď z tohto projektu vzišiel nielen Juraj Slafkovský, ale aj Šimon Nemec - celková dvojka draftu 2022.

Slafkovský v rozhovore pre The Athletic poukazoval na rodinkárstvo, ktoré funguje v slovenskom hokeji. "Až tak by som to nenazval, ale vznikali situácie, keď si mal tréner vybrať spomedzi troch rovnako kvalitných hráčov a on si vybral takého, ktorý mu viac sedel po povahovej stránke. Boli aj situácie, keď si vybral na základe priateľstva s rodičom. Toto ale funguje všade vo svete, ja osobne som sa s tým stretol vo Švédsku. Toto by som zas nemal za zlé. Na druhej strane však mnohí rodičia tých hráčov, ktorých si nevybrali, to označovali za rodinkárstvo a pod. Je to dvojsečná zbraň, určite viem o prípadoch 100-percentného rodinkárstva, ale ťažko sa mi k tomu vyjadruje," potvrdzuje Fehérváry starší, že s rodinkárstvom a podobnými praktikami sa skutočne stretol.

Slafkovský v mladom veku odišiel hrať do Fínska, v podobnej situácii bol aj Fehérváry, ktorý hokejovo vyrastal od útleho veku vo Švédsku. Bol kvôli tomu v nemilosti slovenského zväzu. Napokon, v uplynulých mesiacoch rezonovali dva prípady, keď dvaja mladí perspektívni slovenskí hokejisti prijali české občianstvo, aby mohli reprezentovať našich susedov. Pretože pôsobia v zahraničí a v slovenskej reprezentácii mali zavreté dvere. Ide o 16-ročného obrancu Vladimíra Draveckého ml. a 15-ročného útočníka Sebastiana Taligu.

"Martin bol v podobnej situácii ako Juraj svojho času. Hral druhú švédsku ligu a tréneri vtedy tvrdili, že nehrá kvalitnú súťaž, aby mohol reprezentovať. Tento nezmyselný argument bol obhajobou, aby ho nemuseli nominovať. On im ale dokázal, že aj z takej súťaže sa dá do reprezentácie prebojovať," spomína Fehérváry starší, že Martin mal tiež problém kvôli tomu, že pôsobil mimo Slovenska.

Quo vadis, slovenský hokej?

To uvidíme. No každopádne zostáva len súhlasiť s výrokom Juraja Slafkovského o tom, že vedenie slovenského zväzu potrebuje množstvo zmien, aby náš hokej fungoval ako má. Aby dokázal vychovávať hráčov pre NHL a pre reprezentáciu. Aby dostávali v najcennejšom drese šancu tí najlepší.

"Za prezidentovania Martina Kohúta sa situácia oproti predchádzajúcemu vedeniu na zväze zlepšila. Myslím si, že celkom dobre nastavil cestu, ktorou by sa mal náš hokej uberať. Či v nej pokračujú aj títo mladí páni, to nechám na posúdenie iným. Osobne nevidím, že by nastali nejaké veľké zmeny, ale môj názor nemusí úplne korešpondovať s realitou," dodáva Mário Fehérváry.

Calgary šokuje hokejový svet! Hlavný dôvod? Martin Pospíšil, zámorský expert prináša pádne argumenty

Včera, 09:34

A je to tu! Slovenského reprezentanta povolali z farmy do NHL

16.10.24, 19:11

Skomolil mu meno, ale vychválil ho do nebies! Messier prirovnal Slafkovského k dvom obrovským legendám

16.10.24, 11:35

Niet cesty späť! Nemec pôjde na farmu ako prvý, prognózuje expertka na Devils

16.10.24, 13:27

Re-draft 2022: Udržal Slafkovský 1. miesto? Mešár vypadol z TOP 100: Dokážem, že som v 1. kole bol právom

Včera, 06:46

Zažiaril v kempe, získal zmluvu v NHL: Slovenský mladík patrí medzi najlepších obrancov, zbiera bod na zápas

Včera, 13:21

Veľká nepríjemnosť pre Samuela Honzeka, jeho prekliatie pokračuje

Včera, 19:09

Vynútil si výmenu z Winnipegu, zatiaľ nepresvedčil: Hviezda Slafkovského draftu mieri na farmu

Včera, 11:33

VIDEO Maličká dcéra ukazovala do neba, Columbus začal bez ľavého krídelníka: Blue Jackets si uctili zosnulého...

16.10.24, 09:07

VIDEO Slafkovský nádhernou futbalovou pätičkou vytvoril skvelú šancu: Suzuki tutovku nedokázal využiť

pred 70 min.

Info! Len prihlásení užívatelia môžu pridávať a reagovať na už pridané komentáre.

TABUĽKA TOP 8

  • #Tím
    Z
    V
    VP
    PP
    P
    Skóre
    B
  • #Tím
    Z
    V
    VP
    PP
    P
    Skóre
    B